Mirza Hindal





































Infotaula de personaMirza Hindal

Dust Muhammad 1550.jpg
Biografia
Naixement
1519 (Gregorià)
Kabul
Mort
22 novembre 1551 (Gregorià) (31/32 anys)
província de Nangarhar
Lloc d'enterrament
Gardens of Babur Tradueix
Família
Fills
Ruqaiya Sultan Begum Tradueix
Pare
Baber
Germans
Fakhr-un-Nissa Tradueix, Gulchehra Begum Tradueix, Gulbadan Begum Tradueix, Kamran Mirza Tradueix, Altun Bishik Tradueix, Askari Mirza Tradueix i Humayun
Modifica les dades a Wikidata

Abu Nasir Muhammad Mirza Hindal (1519 -1551) fou el fill més jove de Baber i de la seva muller Dildar Begam. Va agafar el seu nom (Hindal) per haver nascut durant una campanya del seu pare a l'Índia (Hind) el 1519. Fou criat per la seva mare adoptiva Maham, primera esposa de Baber i mare d'Humayun.


Quan va morir Baber el 1530, tenia 11 anys i ja era a Badakhxan lluitant contra els uzbeks. Humayun va pujar al tron i li va cedir Alwar en jagir. El 1514, amb 14 anys va lluitar contra el rebel Tatar Khan que estava aliat al sultà Bahadur Xah Gudjarati.


Mentre Humayun era a Gaur, en la campanya de Bengala, Mirza Hindal es va dirigir a Agra amb un exèrcit (1538), va ocupar el palau reial i va emetre diversos firmans imperials com emperador en funcions. Humayun va enviar a Shaykh Bahlul, fill d'un santó de Gwalior de nom Muhammad Ghawth, per convèncer el seu germà d'abandonar la seva actitud, però Bahlul fou executat per Hindal; llavors l'emperador va abandonar Gaur però fou bloquejat per Sher Shah a Chausa. Mentre Kamran un altre germà, que havia de combatre a Hindal, va marxar de Lahore cap a Agra, però es va posar d'acord amb Hindal per repartir-se l'imperi i va ocupar el lloc d'emperador en funcions a Agra. L'emperador va provar de fer la pau amb Sher Shah Suri, però aquest va atacar i va lliurar la batalla de Chausa el 26 de juny de 1539 on Humayun fou greument derrotat i on Mirza Hindal, que havia ofert al seu germà ajuda per cobrir la rereguarda, va abandonar a Humayun en el pitjor moment, deixant desguarnida aquesta rereguarda, el que va permetre a Sher Shah rodejar a Humayun. L'emperador va anar llavors a Agra, i va negociar amb els seus germans durant sis mesos. Prop del campament d'Hindal a Rohri, Humayun va conèixer Hamuda Banu Begam i va decidir fer-la la seva esposa, irritant a Hindal; Humayun va insistir i Hindal va marxar llavors cap a Kandahar, d'eon va expulsar al seu germà Kamran. Humayun va perdonar finalment a Hindal i li va permetre conservar Kandahar.


El 1546 Hindal es va distingir a la batalla de Kunduz i en recompensa va rebre Badakhshan. Va morir en un atac nocturn per sorpresa del seu germà Kamran el 21 de novembre de 1551 a Dju-yi Shahi a l'est d'Afganistan.


Estava casat amb Sultanim Begam (germana de Sayyid Mahdi Khwadja, casat amb una germana de Baber de nom Khanzada Begam). Va deixar una filla, Rukayra Begam (morta el 4 de febrer de 1626) que fou la primera esposa d'Akbar el Gran, però no va tenir fills.



Bibliografia


  • Ishwari Prasad, The life and times of Humayun, Calcuta 1956



Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita