Vori








Aquest article tracta sobre denticions de certs animals. Vegeu també Vori (color) i Vori (Creta).




Secció transversal d'una dent de mamut.


El vori o ivori és el terme emprat per a designar la part de la dentina coberta d'esmalt de les dents i els ullals dels animals, quan aquest material és usat per a manufacturar objectes, principalment artístics. La paraula ivori deriva en darrera instància del mot de l'antic Egipte âb, âbu "elefant", a través del llatí ebor- or ebur.


De fet, el vori més apreciat és el d'elefant, els ullals del qual poden arribar a pesar 70 quilos; altres voris de mesura notable són el dels ullals de la morsa i la defensa recaragolada del narval; l'ús d'ullals de senglar és habitual.


La naturalesa ebúrnia fa que sigui susceptible de ser treballat amb certa facilitat i permetent la talla de detalls exquisits. D'antuvi, se'l considerà apte, donada la seva raresa i caràcter magnificent, per a l'elaboració de diversos objectes amb finalitats específiques: contenidors, criselefantines, crucifixos, olifants, mobiliari, peces per a incrustar... Avui dia s'utilitza per a fer boles de billar, pintes, tecles de piano, peces de marqueteria i escultures.





Criselefantina d'art decó.


Fou molt preuat a l'antic Egipte i després en la Grècia clàssica. Es coneixen també objectes de vori dels romans. També a la Xina i l'Índia es feren treballs artístics en vori. A l'edat mitjana, es va utilitzar sobretot per a imatges religioses i jocs de taula. Al segle XVII, va passar a la decoració amb pilastres i balustres i marqueteria; i al segle XVIII es van fer nombroses estàtues de petit format, però al segle XIX gairebé va deixar d'usar-se. Al segle XX, va servir per a la joieria. A l'Àfrica negra, es treballava molt a Benín (per joieria) i al Congo.






Portes d'ivori amb fusta, aliatge de coure, esmalts i pigments. Honolulu Academy of Arts.
 




Estrella islàmica per a ser incrustada, finals s. XIII. Louvre.
 




Crist Crucificat. Procedent del monestir de la Trinitat de València.
 





Olifants i contenidor




Olifant, probablement obra d'artistes àrabs en l'àmbit de la cort normanda. Palerm (?), s. XI-XII.
 




Contenidor per a pólvores. Índia, 1700~1900.
 




Olifant amb muntures de metall, possiblement del sud d'Itàlia, 1000~1100.
 





Caixes




Caixa probablement cordovesa del 964.
 




Píxide amb inscripció aràbiga, art omeia espanyol.
 




Caixa trobada a Conca (Castella - la Manxa).
 






Panells




Home corrent amb el seu gos molt realista, probablement part de la incrustació decorativa d'una peça de mobiliari d'Egipte durant l'època fatimita (909-1171).
 




Dues figures, una probablement músic, condueixen un elefant; part dels accessoris amb incrustacions d'una porta o un moble gran.
 




Caçadors persegueixen i atrapen un animal mentre uns ocells volen, s. XI-XII, Louvre.
 

Selecció de Commons


Vegeu també




  • Vori de morsa.


  • Comerç del vori.





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Vori Modifica l'enllaç a Wikidata


Viccionari







Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita