Radiotelevisión Española














































































Infotaula d'organitzacióRTVE— Radiotelevisión Española










Logo RTVE.svg

RTVE Prado del Rey 1.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat
Empresa pública
Sector
Comunicació
Especialitat
Servei públic de ràdio i televisió
Forma jurídica
societat cotitzada en borsa
Història
Fundació
1973
Fundadors
Govern d'Espanya
Activitat
Zona on actua
Espanya
Membre de
Unió Europea de Radiodifusió
Organització i govern

Seu central 


  • Pozuelo de Alarcón, Madrid, Espanya

Presidència
Leopoldo González-Echenique
Empleats
6.500
Filials
Ràdio Nacional d'Espanya
Televisió Espanyola
Xifres destacables
Ingressos
-113 milions d'euros (2013)[1]



Web
rtve.es


Facebook: RTVETwitter: rtveInstagram: rtve

Modifica les dades a Wikidata

La Corporación de Radio y Televisión Española, S. A., també coneguda per les seves sigles RTVE (fins al 2006 s'anomenava Ente Público Radiotelevisión Española), és una corporació pública de caràcter estatal que organitza la gestió indirecta del servei públic de ràdio i televisió espanyola.


En l'exercici de la seva funció de servei públic, la Corporació RTVE haurà de fer, entre altres coses:



  1. Promoure el coneixement i difusió dels principis constitucionals i els valors cívics.

  2. Garantir la informació objectiva, veraç i plural.

  3. Facilitar el debat democràtic i la lliure expressió d'opinions.

  4. Promoure la cohesió territorial, la pluralitat i la diversitat lingüística i cultural d'Espanya.

  5. Oferir accés als diferents gèneres de programació i als esdeveniments institucionals, socials, culturals i esportius, adreçats a tots els sectors de l'audiència, prestant atenció a aquells temes d'especial interès públic.

  6. Tenir per objectiu atendre la més àmplia audiència, assegurant la màxima continuïtat i cobertura geogràfica i social, amb el compromís d'oferir qualitat, diversitat, innovació i exigència ètica.


El seu funcionament (a partir de 2010) és pagat mitjançant una partida dels pressupostos generals de l'Estat, que cobreix el 50% de les despeses, mentre que l'altra meitat prové d'un impost extra del 0,9% a les companyies telefòniques, el 3% dels ingressos de les televisions privades obertes i l'1,5% de les televisions de pagament.




Contingut






  • 1 Serveis de la corporació


  • 2 Història de la Corporació i Estructura


  • 3 Imatge corporativa


  • 4 Càrrecs directius


    • 4.1 Directors generals de Radiodifusión y Televisión


    • 4.2 Director General de l'Organismo Autónomo RTVE


    • 4.3 Directors generals de l'Ente Público RTVE


    • 4.4 Presidents de la Corporación de RTVE




  • 5 Notes i referències


  • 6 Enllaços externs





Serveis de la corporació


La Corporació Radiotelevisió Espanyola té diversos canals dedicats a diferents temes i gèneres, que està agrupats segons el mitjà de difusió i les empreses que aglutina.


Quant a televisió (TVE) agrupa per a l'emissió dins de territori espanyol dos canals generalistes i cinc de temàtics, als quals cal afegir un canal en proves d'alta definició que s'iniciarà per la TDT quan es produeixi l'apagada analògica (3 d'abril de 2010). Totes les cadenes es poden veure per plataformes de satèl·lit o cable, mentre que només les dues cadenes generalistes es poden veure per analògic. Per la TDT es poden veure les generalistes i Clan, 24hores i Teledeporte. Els canals són:




  • La 1 (també coneguda amb el nom de La Primera): canal generalista que conté principalment sèries espanyoles i llatinoamericanes, cinema (sobretot nacional i nord-americà), magazins i reportatges d'actualitat, informatius i retransmet algunes de les competicions esportives més populars. És el primer canal de televisió creat a Espanya, l'any 1956. http://www.rtve.es/television/


  • La 2: canal generalista que s'enfoca cap a una programació infantil i juvenil, sèries nord-americanes, documentals, cinema espanyol i europeu, reportatges i debats, informatius alternatius, culturals i musicals i esports minoritaris. Ofereix una televisió alternativa a les televisions generalistes. Antigament coneguda com la segona cadena i el UHF, ja que al principi de la seva emissió va utilitzar aquesta tecnologia per a la seva emissió. http://www.rtve.es/television/la-2/


  • Canal 24 horas: canal temàtic de notícies creat el 1997, que emet informatius cada mitja hora, espais de debat i anàlisi, entrevistes, magazins d'actualitat i reportatges emesos en altres canals de TVE. És el primer canal de notícies creat a Espanya.


  • Teledeporte: canal temàtic que emet competicions esportives que no poden ser emeses en directe per La 1 o La 2, o que són molt minoritaris i d'audiència escassa. A més, emet resums de la jornada esportiva.


  • Clan TVE: canal temàtic principalment infantil, però també emet programació juvenil a la nit i sèries repetides de TVE per la matinada. La seva programació és gairebé completament de ficció (animada o no). http://www.rtve.es/infantil/


  • Cultural·es: canal temàtic cultural creat el 2009 a partir de l'antic canal Docu TVE (que era hereu del canal Grandes Documentales de TVE). Actualment està emetent en proves a la televisió per cable i per satèl·lit, i a partir de l'apagada analògica es posarà en total funcionament afegint la programació del canal Clásico, amb el qual es fusionarà en aquest moment.


Quant a ràdio (RNE) té amb 4 emissores estatals, i una altra exclusiva per a Catalunya, Ràdio 4




  • Radio Nacional: l'emissora generalista de RNE. http://www.rtve.es/radio/


  • Radio Clásica: emissora que emet música clàssica i popular. http://www.rtve.es/radio/radioclasica/


  • Radio 3: emissora que emet programes culturals i musicals alternatius, de tendència juvenil. http://www.rtve.es/radio/radioclasica/


  • Ràdio 4: emissora generalista catalana de RNE, però que fins al 1991 emetia a totes les comunitats autònomes. http://www.rtve.es/radio/radioclasica/


  • Radio 5: emissora de notícies les 24 hores. http://www.rtve.es/radio/radio5/


A Internet, s'uneixen els dos grups de televisió i ràdio a l'adreça http://www.rtve.es, on es pot escoltar la RNE en directe, veure els programes emesos la darrera setmana de TVE, llegir els blocs dels professionals de la corporació, consultar l'actualitat a la secció de notícies i veure diversos esdeveniments en directe, així com el Canal 24 horas. Té dos plataformes de televisió a la carta, la que està integrada al lloc web[2] i la plataforma a part Playz.[3] És gestionada per la divisió de Mitjans Interactius de RTVE.


Per a l'emissió a l'estranger, RTVE té dos canals extres: TVE Internacional per a l'emissió de continguts televisius i Radio Exterior de España per a l'emissió de continguts radiofònics (http://www.rtve.es/radio/radio-exterior/).



Història de la Corporació i Estructura


L'estatut de la ràdio i la televisió espanyola del 10 de gener de 1980 englobava en l'Ens Públic RTVE les societats estatals Radio Nacional de España, Radio Cadena Española i Televisión Española.


La llei de la ràdio i la televisió estatal del 5 de juny de 2006 va dissoldre l'Ens i les societats TVE, S. A., i RNE, S. A. creant l'actual Corporación RTVE. A partir d'ara, en comptes de ser nomenat pel Govern, el president-director general haurà de ser elegit al Parlament pels dos terços dels diputats excepte en la primera elecció, on serà suficient majoria simple. Al mateix temps està en marxa un polèmic pla de reestructuració o sanejament de RTVE que pretén reduir 4.855 treballadors de la plantilla mitjançant jubilacions anticipades i baixes incentivades, malgrat ser la radiotelevisió pública europea amb menys personal.


El 19 de desembre de 2006 el Senat va votar a 4 consellers durant el matí d'aquell dimarts, i el Congrés dels diputats va procedir a votar els 8 restants a la tarda. També va elegir, per primera vegada en la història de la ràdio i la televisió de l'Estat, al president de la Corporació, el periodista Luis Fernández Fernández, que ho serà també del Consell d'Administració. El nomenament de Luis Fernández va tirar endavant amb el suport de la majoria dels membres del Congrés (267 dels 281 vots emesos), 5 en blanc i 9 nuls.


Actualment, la Corporación RTVE té naturalesa jurídica de societat anònima i el seu capital social és de titularitat íntegrament estatal tot i que és institucionalment independent respecte del Govern i l'Administració General de l'Estat (però no econòmicament, ja que, per exemple, pertany indirectament al SEPI, que depèn del Ministeri d'Economia i Hisenda, és a dir, del Govern).


Engloba dues empreses:




  • Sociedad Mercantil Estatal Televisión Española, en l'àmbit dels serveis de televisió.


  • Sociedad Mercantil Estatal Radio Nacional de España, en l'àmbit dels serveis de ràdio.


El 2007 es va crear la direcció de Mitjans Interactius, iRTVE, al mateix nivell jeràrquic que TVE o RNE.


El 2018 aprovaren una norma que implicava que els membres de la direcció pogueren llegir els correus electrònics i mòbils dels empleats.[4] A causa de la censura d'un vídeo on es mostrava a la secretària d'Estat de Comunicació, Carmen Martínez de Castro, insultant a pensionistes que protestaven a Alacant, dos membres de RTVE (l'editora de l'informatiu del Centre Territorial de TVE a València Arantxa Torres, el 8 de maig, i el director del centre territorial de RTVE a València Enrique Pallás el 14 de maig) dimitiren com a protesta per la censura.[5]



Imatge corporativa


L'últim dia d'agost de 2008, RTVE va canviar per complet la seva imatge corporativa per unificar els diferents logos de la corporació i donar una imatge moderna i d'unitat. Es va eliminar l'antic logotip de RTVE (igual que el de TVE però amb fons gris i una r de la mateixa cal·ligrafia) i s'unificà la lletra de RTVE, TVE, RNE i RTVE en una de diferent, destacant una e allargada com a símbol de distinció de la casa, diferenciant les organitzacions per les sigles i el color de fons: RTVE i RTVE.es són taronges; TVE segueix amb el tradicional blau i RNE, amb el vermell.




Càrrecs directius



Directors generals de Radiodifusión y Televisión




  • Jesús Suevos Fernández-Jove (1956-1957)


  • José María Revuelta Prieto (1957-1962)


  • Roque Pro Alonso (1962-1964)


  • Jesús Aparicio-Bernal Sánchez (1964-1969)


  • Adolfo Suárez González (1969-1973)


  • Rafael Orbe Cano (1973-1974)


  • Juan José Rosón Pérez (1974)


  • Jesús Sancho Rof (1974-1975)


  • Gabriel Peña Aranda (1975-1976)


  • Rafael Ansón Oliart (1976-1977)



Director General de l'Organismo Autónomo RTVE



  • Fernando Arias-Salgado Montalvo (1977-1981)


Directors generals de l'Ente Público RTVE




  • Fernando Castedo Álvarez (1981)


  • Carlos Robles Piquer (1981-1982)


  • Eugenio Nasarre Goicoechea (1982)


  • José María Calviño Iglesias (1982-1986)


  • Pilar Miró Romero (1986-1989)


  • Luis Solana Madariaga (1989-1990)


  • Jordi García Candau (1990-1996)


  • Mónica Ridruejo Ostrowska (1996-1997)


  • Fernando López-Amor (1997-1998)


  • Pío Cabanillas Alonso (1998-2000)


  • Javier González Ferrari (2000-2002)


  • José Antonio Sánchez Domínguez (2002-2004)


  • Carmen Caffarel Serra (2004-2006)[6]



Presidents de la Corporación de RTVE




  • Luis Fernández Fernández (2007-2009)


  • Alberto Oliart Saussol (2009-2012)[7][8][9]


  • Leopoldo González-Echenique (2012-actualitat)



Notes i referències





  1. No a González Echenique. Diari Ara 27 de març del 2014


  2. Polo, Juan «Cómo es el nuevo servicio de televisión a la carta de RTVE». Espinof, 2011 [Consulta: 12 desembre 2017].


  3. Pérez, Pedro L. «TVE se apunta al 'Mambo' de la nueva televisión digital con Playz». El Mundo, 11-11-2017 [Consulta: 12 desembre 2017].


  4. «RTVE aprueba una norma que permite a la dirección leer los correos de sus periodistas». Eldiario.es, 06-02-2018 [Consulta: 7 febrer 2018].


  5. «El cap d'informatius del centre territorial de RTVE a València també dimiteix». Diari La Veu, 15-06-2018 [Consulta: 15 maig 2018].


  6. «Carmen Caffarel, de nuevo una mujer en RTVE» (en castellà). El Mundo, 15-06-2004. [Consulta: 15 juliol 2012].


  7. Davant l'anunciada dimissió de Luis Fernández Fernández abans de concloure el seu mandat com a President, es va conèixer l'acord de PSOE i PP per proposar a Alberto Oliart Saussol com a successor en el càrrec el dia 11 novembre 2009.


  8. Luis Fernández dirà adéu a RTVE el divendres


  9. Alberto Oliart, de 81 anys, nou president de RTVE




Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Radiotelevisión Española Modifica l'enllaç a Wikidata


  • Radiotelevisión Española - Lloc web oficial


  • Llei 17/2006, de 5 de juny, de la ràdio i la televisió de titularitat estatal.

  • Societats mercantils estatals segons la Llei 6/1997, del 14 d'abril, LOFAGE

  • «El relevo en la televisión pública» (en castellà). El País, 12-11-2009. [Consulta: 14 juliol 2012].









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita