Club Joventut Badalona
































































Infotaula club esportiuClub Joventut Badalona

Club Joventut Badalona.gif
Nom complet
Club Joventut Badalona
Àlies
La Penya
el Joventut
Fundació
1930
País
Espanya
Àrea social
Pavelló
Pavelló Olímpic de Badalona
Badalona, Catalunya
(12.500 espectadors)
Presidència
Juanan Morales
Junta tècnica
Esport/disciplina
basquetbol
Entrenador
Carles Duran
Lliga
Lliga ACB
(15è la temporada 2017-18)
Equipament



Kit body blackhorizontal.png

Samarreta de Primer

Kit shorts.png

Colors d'equip


Primer


Marca
Spalding[1]
Publicitat
Divina Pastora Seguros



Web
www.penya.cat
Modifica les dades a Wikidata

El Club Joventut Badalona, popularment conegut com a la Penya, és un club de bàsquet de la ciutat de Badalona i un dels equips amb més renom de Catalunya i d'Europa. Fundat l'any 1930, és un dels clubs més antics de l'ACB, i ha militat sempre a la primera divisió espanyola (ja fos a la Lliga espanyola de bàsquet o a la seva continuació, la Lliga ACB).


L'any 1994 el Joventut es convertí en el primer equip català a guanyar l'Eurolliga de bàsquet, essent aquest el més gran èxit esportiu de la història de l'equip badaloní.
Al seu palmarès també hi ha dues lligues espanyoles, dues lligues ACB, dotze lligues catalanes, dues copes Korac i una copa ULEB entre altres títols.


La filosofia de club és la de donar oportunitats als joves valors del planter, del que han sorgit jugadors que han estat molt valorats internacionalment com ara Rudy Fernández, Ricky Rubio o més anteriorment Jordi Villacampa o els germans Rafael i Tomàs Jofresa. Fruit d'aquesta aposta pel planter, el club verd-i-negre disposa d'un equip filial a la Lliga LEB Or en el que els jugadors van agafant experiència. Des de la temporada 2004-05 el Club Bàsquet Prat és l'equip de LEB vinculat als verd-i-negres, lligam interromput únicament la temporada 2017-18.[2] També hi ha vinculació amb el Club Bàsquet Arenys de la Lliga EBA, i no es descarta una vinculació en properes temporades a un altre club de la ciutat: el Sant Josep.[3]


Des dels Jocs Olímpics de 1992 de Barcelona, l'equip juga els seus partits al Pavelló Olímpic de Badalona, amb una capacitat per a 12.500 espectadors.


Des de la temporada 2016 l'equip participa amb la denominació comercial Divina Seguros Joventut, amb contracte en vigor fins al 2019.[4]




Contingut






  • 1 Els símbols del club


    • 1.1 El nom


    • 1.2 Els colors


    • 1.3 L'himne




  • 2 Filosofia del club


  • 3 Història


    • 3.1 Primers anys


    • 3.2 Primeres lligues i participació a Europa


    • 3.3 Triomfant a Europa


    • 3.4 El nou pavelló i l'Eurolliga (1990-94)


    • 3.5 Primera crisi econòmica (1994-2003)


    • 3.6 L'era Aíto-Rudy (2003-08)


    • 3.7 Nova crisi econòmica (2008-actualitat)




  • 4 Patrocinadors i noms comercials


  • 5 Pistes de joc / Pavellons


  • 6 Penya i NBA


  • 7 Seccions


  • 8 Palmarès


  • 9 Temporades


  • 10 Plantilla 2018-19


  • 11 Presidents


  • 12 Jugadors destacats


    • 12.1 Dorsals retirats




  • 13 Entrenadors


  • 14 Referències


  • 15 Bibliografia


  • 16 Enllaços externs





Els símbols del club



El nom


La penya va ser fundada el 30 de març de l'any 1930 sota el nom Penya Spirit of Badalona, en homenatge a l'Spirit of Saint Louis, el primer avió que creuà l'oceà Atlàntic en un vol en solitari i sense escales. Emulant Charles Lindbergh, la van anomenar d'aquesta manera amb l'objectiu que la nova penya volés el més alt possible.[5]


La denominació perdurà fins a l'any 1932, quan va adoptar el nom de "Centre Esportiu Badaloní".[6] Després de la Guerra Civil espanyola la denominació del club va ser rebutjada pel Govern Civil, i es va haver d'adoptar el nom en castellà de Club Juventud de Badalona, que fonèticament es pronunciava gairebé igual que en català.[7] No va ser fins a l'any 1977 que es va poder catalanitzar el nom, esdevenint Club Joventut Badalona el nom definitiu del club.[8]



Els colors


L'elecció dels colors del club va ser completament casual. Un mes després de constituir-se com a penya s'acordà formar un equip de futbol, i uns dies abans del partit en Jaume Petit es va desplaçar a Barcelona per comprar les samarretes. Ho va fer a la botiga "La Samaritana", situada al carrer del Carme número 41 de Barcelona, la botiga més antiga aleshores d'articles esportius i que va tancar les seves portes l'any 1992. No va ser fàcil trobar el material necessari per poder vestir l'equip sencer, i finalment va triar unes samarretes de color ved amb amples ratlles verticals de color negre. La compra, que vas ascendir a 18 pessetes, va suposar deixar la tresoreria del club exhaurida.[9]



L'himne


El primer himne del Joventut de Badalona es va estrenar el 4 de maig de 1967, en la jornada d'homenatge al club campió de la lliga nacional 1966-67. L'himne era una sardana amb lletra de Josep Gual i Lloberes i música de Josep Maria Guillén. En aquella ocasió l’himne fou interpretat per l'Orfeó Badaloní i la Cobla Principal de Badalona.[10]


A la fi de la dècada dels 80 es va estrenar el nou i actual himne de la Penya, obra de Chano Montes.[11]



Filosofia del club


El Club Joventut Badalona ha estat un dels clubs pioners en la introducció i desenvolupament del bàsquet a Catalunya, basant la seva política esportiva en el treball del planter. Gran part del modest pressupost de l'equip s'inverteix en els nombrosos equips base amb què compta que engloben joves talents d'un gran ventall d'edats i nacionalitats. La darrera gran fornada de jugadors verd-i-negres presentava, entre d'altres, Ricky Rubio, Rudy Fernández, Pau Ribas, Josep Franch, Henk Norel o, ja uns anys més enrere, Álex Mumbrú o Raül López. Tot i que molts d'aquests talents acaben abandonant el club provant sort a equips més grans i de més projecció en aquell moment, el primer equip de la Penya sempre presenta jugadors formats al planter. La presència, també, de jugadors externs més veterans aporta experiència i lideratge tant als joves com a l'equip en general.



Història


Articles principals: Història del Club Joventut Badalona i Història del Club Joventut Badalona temporada a temporada


Primers anys


El Club Joventut Badalona va ser fundat el 30 de març de l'any 1930 per un grup de joves badalonins: Cuixart, Estruch, Massot, Lloret, Boada, Corominas, González i Grífol. En aquell moment el club s'anomenava Penya Spirit of Badalona, en homenatge a l'Spirit of Saint Louis, el primer avió que creuà l'oceà Atlàntic en un vol en solitari i sense escales.


Durant els anys 40 la Penya competia principalment al Campionat de Catalunya de bàsquet, on es va consolidar com un dels millors equips. A partir de la temporada 1945-46, la Federació Espanyola va organitzar els campionats d'Espanya, als quals hi tenien accés els dos millors equips del Campionat de Catalunya. Va poder alçar-se per primera vegada amb el títol del Campionat d'Espanya davant el Real Madrid CF l'any 1948.



Primeres lligues i participació a Europa


A principis dels 60 es va cobrir el pavelló de La Plana. La temporada 1966-67, amb l'arribada d'Alfonso Martínez, l'equip es va alçar per primer cop amb el títol de campió de lliga. Aquella temporada la Penya també va debutar en competició europea, disputant la Recopa d'Europa, en la qual va arribar fins a la 3a ronda. La següent temporada, gràcies al títol de lliga, va ser la primera en la qual el Joventut disputaria la Copa d'Europa, arribant a la lligueta de quarts de final.


L'any 1972 s'estrenava el Pavelló d'Ausiàs March, amb capacitat per a 5.000 espectadors. A la temporada 73-74 es va disputar per primera vegada la Copa Korac, de nova creació. A la 77-78 arribà Zoran Slavnic. La Penya va guanyar 49 partits seguits i va guanyar el títol de lliga espanyola per segona vegada a la història.



Triomfant a Europa


A la temporada 80-81 el Joventut va guanyar el seu primer títol europeu, la Copa Korac, gràcies a una cistella de Joe Galvin que va valer una pròrroga, i que duria a la victòria davant el Carrera de Venècia. La Penya guanya la Copa Príncep d'Astúries dues temporades seguides: la 86-87 i la 87-88. A la temporada 89-90 arriba a la final de la Copa Korac i s'imposa al Scavolini de Pesaro, amb un gran partit de Montero i Villacampa, aixecant el 2n títol europeu de la seva història. Josep Maria Margall es va retirar i el club va retirar la samarreta verd-i-negra amb el número 7.



El nou pavelló i l'Eurolliga (1990-94)


A la temporada 90-91 va arribar l'entrenador Lolo Sainz i els jugadors nord-americans Corny Thompson i Harold Pressley. Aquestes incorporacions, juntament amb la base de jugadors de la casa, van formar un equip que va guanyar la primera Lliga ACB del club, contra el FC Barcelona. A la Lliga Europea es va arribar a la final d'Istanbul, on l'equip va caure davant el KK Partizan Belgrad per un triple de Aleksandar Djordjevic a l'últim segon.


L'any 1991 s'inaugurava el Pavelló Olímpic de Badalona, que seria la seu del Campionat de bàsquet dels Jocs Olímpics de Barcelona de 1992. Gràcies al nou pavelló el Joventut va assolir la xifra de 12.000 socis. Es va donar continuïtat a l'equip de la temporada passada i es va guanyar la segona Lliga ACB, aquesta vegada davant el Real Madrid CF. A la temporada 1992-93 la Penya va quedar subcampiona de lliga i copa.


A la temporada 1993-94 es va assolir l'èxit més gran de la història del club i del bàsquet català. Després de caure a les semifinals de la lliga, l'equip entrenat per Zeljko Obradovic, i format per: Villacampa, Rafael i Tomàs Jofresa, Corny Thompson, Ferran Martínez, Juanan Morales, Mike Smith, Jofre Lleal, Dani Pérez, Alfons Albert, Dani García i Iván Corrales, va arribar a la Final Four de l'Eurolliga a Tel-Aviv i va derrotar l'Olympiakos BC del Pireu a la final, alçant-se amb el títol de Campions de l'Eurolliga. La Penya es va convertir en el primer club català en aconseguir-ho.



Primera crisi econòmica (1994-2003)


Després de l'èxit a l'Eurolliga el club va entrar en una crisi econòmica. Es va vendre el Pavelló d'Ausiàs March a l'Ajuntament de Badalona, salvant-lo de la desaparició. Es va desfer l'equip que havia guanyat els títols i les dues temporades següents van ser esportivament parlant molt discretes. El 1997, amb Genís Llamas a la presidència, Alfred Julbe com a entrenador, i amb una tripleta de bons americans: Turner, Toolson i Beard, es va guanyar la Copa del Rei i es va arribar a les semifinals de la lliga.


A la temporada 1997-98 es va produir la retirada de Jordi Villacampa i la seva samarreta amb el número 8. L'equip va arribar a la final de la Copa però va perdre davant el Pamesa de València, i a la lliga va caure a quarts de final. Les quatre temporades següents van ser esportivament molt dolentes. Durant aquests anys van sortir del planter dos jugadors de molt talent: Raül López, que més tard seria el primer jugador sortit del planter verd-i-negre en jugar a l'NBA, i Àlex Mumbrú. La temporada 2001-02 seria la darrera d'aquesta època en què l'equip no es va classificar pels playoffs, sent a més el primer amb el patrocini de DKV assegurances, que acompanyaria durant 10 anys el nom del club.



L'era Aíto-Rudy (2003-08)


A la temporada 2003-04 Aíto torna a ser l'entrenador del Joventut, i el jove escorta del planter Rudy Fernández puja al primer equip. Seria la primera temporada de les cinc amb Aíto a la banqueta i Rudy a l'equip. La Penya es classificà per la Copa del Rei i contra tot pronòstic arribaria a la final, on va perdre davant el Tau de Vitòria. Als playoffs l'equip va caure a quarts de final.


A la temporada 2005-06 arribarien a l'equip Elmer Bennett i Lubos Barton, entre altres, i l'equip completaria una molt bona temporada en la que es va guanyar la FIBA Eurocup en la final a quatre a Kíev davant el BC Khimki i en que Rudy seria designat MVP. A la lliga va acabar en la 4a posició, i als play-offs es va caure a semifinals. Aquesta va ser també la temporada de debut de Ricky Rubio amb el primer equip, amb només 14 anys.



Nova crisi econòmica (2008-actualitat)




Escenificació de l'acord entre l'Ajuntament de Badalona i la Penya a final de l'any 2017


Els deutes del club, provocats per la crisi econòmica del 2008, van provocar que el club presentés concurs de creditors l'octubre de 2010.[12] En conseqüència, les aspiracions per aconseguir títols es van reduir i l'equip s'acabà consolidant a la zona mitjana de la classificació. L'any 2012 el club va sortir del concurs de creditors.[13]


En abril de 2017 Juanan Morales va ser nomenat president del club.[14] Aquest mateix any el club signa un contracte amb l'Ajuntament de la ciutat en forma d’aliança, que havia de permetre solucionar el deute històric de la Penya.[15] L'acord incloia la venda dels terrenys que posseïa el club a la zona esportiva de Mas Ram i la cancel·lació del deute que mantenia pel costós manteniment del pavelló olímpic. Poc temps després els interventors de l'ajuntament van decidir anul·lar tots els compromisos adquirits deixant sense abonar cap dels pagaments acordats amb el club i amb el club a un pas de la seva desparició.[16] Paral·lelament a la mala situació econòmica, l'equip tocava fons ocupant les places de descens directe a poques jornades de l'acabament de la temporada 2017-18. Un canvi a la banqueta, Carles Duran per Ocampo, i les incorporacions de Nico Laprovittola i Demitrius Conger, van aconseguir el miracle de la salvació.


En el mes d'agost de 2018 es va anunciar que Scranton Enterprises, vehicle inversor dels fundadors de la farmacèutica Grifols, es compromet a quedar-se, si és necessari, amb el 100% d'una ampliació de capital de gairebé 3,7 milions d'euros, fet que asseguraria definitivament la viabilitat del club a la lliga ACB.[17] En el mes de setembre es va acordar per unanimitat de la junta d'accionistes l'ampliació de capital.[18]



Patrocinadors i noms comercials


L'any 1964, quan l'equip montcadenc de l'Aismalíbar va desaparèixer, el Joventut va heretar el patrocini de la marca local Fantasit, convertint-se aquest en el primer patrocinador del club, posant per primera vegada publicitat a la samarreta.[19] El 1983, Ron negrita va ser la primer marca que va precedir el nom del club. Des de la temporada 2016-17 el patrocinador és l'asseguradora Divina Pastora Seguros.[4]


En tots aquests anys, el club ha estat patrocinat per totes aquestes empreses:




  • 1964-65: Joventut Fantasit

  • 1965-67: Joventut Kalso

  • 1967-72: Joventut Nerva

  • 1972-77: Joventut Schweppes

  • 1978-81: Joventut Freixenet

  • 1981-82: Joventut Sony

  • 1982-83: Joventut Fichet

  • 1983-84: Joventut Massana

  • 1984-87: Ron Negrita Joventut

  • 1987-90: RAM Joventut

  • 1990-92: Montigalà Joventut

  • 1992-93: Marbella Joventut

  • 1993-95: 7 Up Joventut

  • 1996-98: Festina Joventut

  • 1998-00: Pinturas Bruguer Badalona

  • 2001-11: DKV Joventut

  • 2011-16: FIATC Joventut

  • 2016-19: Divina Seguros Joventut[4]




Pistes de joc / Pavellons




  • Carrer de la Indústria (1930)

  • Barriada d'Artigues (1932)

  • Carrer del Manresà (Les Mallorquines, Montgat) (1933)

  • Carrer del Manresà (1934)

  • Centre Parroquial de Canyet (1935)

  • Carrer de la Costa (1936)

  • Carrer d'Iris (1937)

  • Finca Ca l'Arnús (1937)

  • Passatge d'en Viñas (1939)

  • Col·legi Minguella (1943)

  • Carrer de Latrilla (1944)


  • La Plana (1948)


  • Pavelló esportiu de la Plana (1962)


  • Pavelló d'Ausiàs March (1972)


  • Palau Olímpic de Badalona (1991)



[20]




Aspecte del Pavelló Olímpic de Badalona el 2010.



Penya i NBA


El planter verd-i-negre, tot i el seu prestigi, fins fa uns anys no havia format a cap jugador que hagués jugat, posteriorment, a la lliga americana NBA. Actualment són vuit els jugadors formats al planter de la Penya que han estat escollits al Draft de l'NBA:




  • José Antonio Montero va ser escollit en el draft del 1987, en el lloc 113 per Atlanta Hawks, tot i que va prosseguir la seva carrera esportiva a Europa.


  • Raül López va ser escollit en el draft del 2001, en el lloc 24 de la primera ronda per Utah Jazz. Va jugar una temporada al Reial Madrid abans de fer el salt a l'NBA. El primer any no hi va debutar per una lesió. Un any després va debutar amb l'equip de Salt Lake City, on va estar-s'hi fins a l'any 2005.


  • Albert Miralles Berge va ser escollit en el draft del 2004 en segona ronda pels Toronto Raptors que després l'enviaren als Miami Heat. Va continuar la seva carrera a Europa.[21]


  • Rudy Fernández va ser escollit en el draft del 2007, en el lloc 24 de la primera ronda per Phoenix Suns, que va traspassar-lo immediatament a Portland Trail Blazers, equip al qual es va incorporar el 2008 i on va jugar fins al 2011.


  • Christian Eyenga va ser escollit en el draft del 2009, en el lloc 30 de la primera ronda per Cleveland Cavaliers. Tot i que va disputar l'NBA Summer League aquell mateix any, va jugar la temporada 2009-2010 al Joventut, i l'any següent va debutar als Cleveland Cavaliers.


  • Ricky Rubio va ser escollit en el draft del 2009, en el cinquè lloc de la primera ronda per Minnesota Timberwolves. Va jugar dues temporades a la Secció de bàsquet del Futbol Club Barcelona i l'any 2011 va marxar cap a Minneapolis on, passat el lock-out, pogué debutar.


  • Henk Norel va ser escollit en el draft del 2009, en el lloc 47 per Minnesota Timberwolves, però va continuar la seva carrera al Joventut de Badalona.


  • Marko Todorovic va ser escollit en el draft del 2013, en el lloc 45 per Portland Trail Blazers.[22]



Seccions


El Joventut ha tingut diferents seccions esportives al llarg de la seva història. En els inicis de la entitat, els primers partits dels verd-i-negres van ser de futbol. Al llarg de tota la seva història, també hi ha hagut equips de tennis taula, boxa, handbol, hoquei sobre patins i voleibol. Pel que fa al bàsquet, la secció de bàsquet femení que perdura encara al club, es va encetar als anys 50 per l'impuls de Pere Gol, i ha arribat diverses vegades a la Primera Divisió, categoria en la que no s'ha pogut mantenir per la falta de recursos econòmics.[23] La Penya també disposa d'un equip de bàsquet en cadira de rodes que competeix a la màxima categoria.



Palmarès


Àmbit europeu:



  • Una Copa d'Europa (1994)

  • Dues Copes Korac (1981, 1990)

  • Una Copa ULEB (2008)

  • Una FIBA EuroCup:(2006)


Àmbit espanyol:



  • Dues Lligues espanyoles (1967, 1978) i dues Lligues ACB (1991, 1992)

  • Vuit Copes del Rei (1948, 1953, 1955, 1958, 1969, 1976, 1997, 2008)

  • Tres Copes Príncep d'Astúries (1986/87, 1988/89, 1990/91)


Àmbit català:



  • Cinc Campionats de Catalunya de bàsquet (1949, 1952, 1953, 1954, 1957)

  • Dotze Lligues Catalanes (1986, 1987, 1988, 1990, 1991, 1992, 1994, 1998, 2005, 2007, 2008, 2009)



Temporades



























































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































Temp.
Lliga
Copa
Competició Europea
Altres

N
Lliga

Pos.
Lliga Regular

Play-Off

Pos.
V-D
V-D
Play-Off

N
Competició
Resultat

SCA

CPA

LC

1956-57
1 1a Divisió 6 2-8
1r

1957-58
1 1a Divisió 2 14-1-3 Campió

1958-59
1 1a Divisió 3 17-5 Fase de grups

1959-60
1 1a Divisió 2 16-1-5 Semifinals

1960-61
1 1a Divisió 4 14-8 Segona ronda (QF)


1961-62
1 1a Divisió 2 13-5 Quarts de final

1962-63
1 1a Divisió 3 2 (grup B) 6-4 3-3 fase final

1963-64
1 1a Divisió 3 3 (grup B) 7-5 6-4 fase final

1964-65
1 1a Divisió 3 8-6 Tercer

1965-66
1 1a Divisió 4 10-8 Finalista

1966-67
1 1a Divisió 1 18-2 Tercer 2 Recopa Quarts de final

1967-68
1 1a Divisió 3 16-4 Finalista 1 Copa d'Europa Fase de grups

1968-69
1 1a Divisió 2 15-3-4 Campió

1969-70
1 1a Divisió 3 17-1-4 Finalista 2 Recopa Quarts de final

1970-71
1 1a Divisió 2 21-1 Finalista 2 Recopa Semifinals

1971-72
1 1a Divisió 3 17-5 Finalista 2 Recopa Semifinals

1972-73
1 1a Divisió 2 25-2-3 Semifinals 3 Copa Korac Semifinals

1973-74
1 1a Divisió 3 22-1-5 Finalista 3 Copa Korac Fase de grups

1974-75
1 1a Divisió 3 16-1-5 Quarts de final 2 Recopa Fase de grups

1975-76
1 1a Divisió 3 3 15-7 5-5 fase final Campió 3 Copa Korac Semifinals

1976-77
1 1a Divisió 3 15-1-6 Semifinals 2 Recopa Semifinals

1977-78
1 1a Divisió 1 20-2 Semifinals 3 Copa Korac Semifinals

1978-79
1 1a Divisió 3 16-2-4 Quarts de final 1 Copa d'Europa Cinquè

1979-80
1 1a Divisió 3 15-7 Semifinals 3 Copa Korac Quarts de final

1980-81
1 1a Divisió 5 16-1-9 Semifinals 3 Copa Korac Campió
4t

1981-82
1 1a Divisió 5 15-11 Quarts de final 3 Copa Korac Quarts de final
F

1982-83
1 1a Divisió 7 14-1-11 Quarts de final 3 Copa Korac Quarts de final
F

1983-84
1 ACB 3 5 (A-1) 20-8 4-3 SF Quart
FG

1984-85
1 ACB 2 3 (A-1) 21-7 5-4 F Finalista
F

1985-86
1 ACB 3 3 (A-1) 22-6 3-2 SF Finalista 2 Recopa Semifinals C
F

1986-87
1 ACB 2 2 (A-1) 23-5 6-3 F Finalista 2 Recopa Quarts de final C C
C

1987-88
1 ACB 4 4 (A-1) 17-11 4-3 SF Semifinals 2 Recopa Finalista F SF
C

1988-89
1 ACB 3 3 (grup I) 23-13 3-3 SF Semifinals 3 Copa Korac Quarts de final C
C

1989-90
1 ACB 2 3 (grup I) 24-12 5-3 F Finalista 3 Copa Korac Campió
FG

1990-91
1 ACB 1 1 30-4 10-2 C Tercer 3 Copa Korac Semifinals C
C

1991-92
1 ACB 1 1 26-8 10-4 C Tercer 1 Lliga Europea Finalista
C

1992-93
1 ACB 2 2 24-7 9-7 F Quarts de final 1 Lliga Europea Fase de grups

C

1993-94
1 ACB 3 4 18-10 6-4 SF Quarts de final 1 Lliga Europea Campió
F

1994-95
1 ACB 14 14 17-21 Quarts de final 1 Lliga Europea Fase de grups
C

1995-96
1 ACB 13 13 17-21
F

1996-97
1 ACB 4 4 21-13 3-4 SF Campió
SF

1997-98
1 ACB 6 4 24-10 1-3 QF Finalista 2 Copa d'Europa Vuitens de final
F

1998-99
1 ACB 10 10 18-16 Quarts de final 2 Copa Saporta Quarts de final
C

1999-00
1 ACB 11 11 16-18 F

2000-01
1 ACB 14 14 11-23 SF

2001-02
1 ACB 9 9 18-16 Quarts de final F

2002-03
1 ACB 7 7 18-16 0-3 QF Quarts de final 2 Copa ULEB Semifinals SF

2003-04
1 ACB 8 8 16-18 0-3 QF Finalista 2 Copa ULEB Quarts de final SF

2004-05
1 ACB 7 7 20-14 1-3 QF 2 Copa ULEB Vuitens de final SF

2005-06
1 ACB 4 4 23-11 5-3 SF Quarts de final 3 FIBA Eurocup Campió C

2006-07
1 ACB 4 3 23-11 5-5 SF Semifinals 1 Eurolliga Segona fase de grups SF

SF

2007-08
1 ACB 3 2 25-9 2-3 SF Campió 2 Copa ULEB Campió C

2008-09
1 ACB 5 5 22-10 1-2 QF Quarts de final 1 Eurolliga Fase de grups SF C

2009-10
1 ACB 11 11 15-19 Quarts de final 2 Eurocup
Segona fase de grups

F

2010-11
1 ACB 13 13 14-20 Quarts de final
F

2011-12
1 ACB 11 11 16-18 F

2012-13
1 ACB 11 11 16-18 F

2013-14
1 ACB 9 9 16-18 F

2014-15
1 ACB 7 7 19-15 0-2 QF Semifinals
SF

2015-16
1 ACB 13 13 13-21 SF

2016-17
1 ACB 14 14 11-21 SF

2017-18
1 ACB 15 15 12-22 3 Champions League Segona Ronda 3r

[24][25]




Plantilla 2018-19



Article principal: Temporada 2018-2019 del Club Joventut Badalona

Vegeu també: Categoria:Temporades del Club Joventut Badalona


Plantilla corresponent a la temporada 2018-19:













Plantilla del Divina Seguros Joventut

Jugadors
Entrenadors























































































































Pos. # Nac. Nom Alç. Pes. Edat

5.0 !P
35

SWE !Flag of Sweden.svg

Birgander, Simon
2.09
105

&000000000000002100000021

3.0 !A
1

ISR !Flag of Israel.svg

Dawson, Shawn
1.96
93

&000000000000002500000025

5.0 !P
12

ARG !Flag of Argentina.svg ITA !Flag of Italy.svg

Delía, Marcos
2.11
111

&000000000000002600000026

1.0 !B
0

MKD !Flag of Macedonia.svg

Dimitrijević, Nenad (pl)
1.87
80

&000000000000002000000020

4.0 !AP
81

USA !Flag of the United States.svg

Harangody, Luke
2.03
113

&000000000000003100000031

1.0 !B
10

ARG !Flag of Argentina.svg ITA !Flag of Italy.svg

Laprovittola, Nicolás (C)
1.93
82

&000000000000002800000028

3.0 !A
6

ESP !Flag of Spain.svg

López-Arostegui, Xabier (pl C)
2.00
92

&000000000000002100000021

2.0 !E
31

USA !Flag of the United States.svg

Mathias, Dakota
1.93
91

&000000000000002300000023

4.0 !AP
4

CAN !Flag of Canada.svg IRL !Flag of Ireland.svg

Morgan, Conor
2.06
112

&000000000000002400000024

3.5 !A
13

CAT !Flag of Catalonia.svg

Nogués i Jarne, Josep Ignasi (pl)
2.04
97

&000000000000002300000023

5.0 !P
11

Montenegro !Flag of Montenegro.svg

Todorović, Marko (pl)
2.08
110

&000000000000002600000026

2.0 !E
14

CAT !Flag of Catalonia.svg

Ventura, Albert (pl C)
1.91
91

&000000000000002600000026


Entrenador



  • Flag of Catalonia.svg Carles Duran


Assistents



  • Flag of Slovenia.svg Jaka Lakovič


  • Flag of Catalonia.svg Pau del Tio






Llegenda





  • (C) Capità


  • (pl) Ve del planter






Darrera actualització:
9 gener 2019

Font







Presidents





Juanan Morales, actual president del club.


Article principal: Presidents del Club Joventut Badalona

Diversos han estat els presidents del club badaloní al llarg dels seus anys d'història. El primer president del club segons l'acta fundacional va ser Màrius Cuixart Borbonet, un dels fundadors de la Penya Spirit of Badalona.[26] Amb ell, setze són les persones que han dirigit el club verd-i-negre en un moment o altre. Entre tots ells destaquen noms com Joan Walter, president l'any 1967, any en què es va guanyar la primera lliga; Lluís Conesa, el president més llorejat de la història del club,[27] president quan es va assolir la Copa d'Europa de 1994, convertint la Penya en el primer club català ​​a obtenir el màxim títol europeu; o Jordi Villacampa, que va fer possible que jugadors com Ricky Rubio o Rudy Fernández portessin novament el club al més alt del panorama esportiu.


Des del 25 d'abril de 2017, el president de l'entitat és Juanan Morales, ex-jugador del Joventut entre 1987 i 1995.



Jugadors destacats





  • CatalunyaMarcel·lí Maneja


  • CatalunyaJosep Brunet


  • CatalunyaJordi Masferrer


  • CatalunyaJosep Lluís Cortés


  • CatalunyaEnric Margall


  • CatalunyaFrancesc Buscató


  • CatalunyaNarcís Margall


  • CatalunyaAlfons Martínez


  • CatalunyaLluís Miquel Santillana


  • CatalunyaJosep Maria Margall


  • SèrbiaZoran Slavnić


  • Estats UnitsJoe Galvin


  • CatalunyaJordi Villacampa


  • EuskadiJuanan Morales


  • CatalunyaFerran Martínez


  • Estats UnitsReggie Johnson


  • CatalunyaRafael Jofresa


  • Estats UnitsHarold Pressley


  • Estats UnitsMike Smith


  • Estats UnitsCorny Thompson


  • Estats UnitsAndre Turner


  • Estats UnitsTanoka Beard


  • Illes BalearsRudy Fernández


  • CatalunyaRicky Rubio


  • CatalunyaPau Ribas




Dorsals retirats




Dorsals retirats


Al sostre del Pavelló Olímpic es poden veure tres samarretes del Joventut amb els dorsals 5, 7 i 8. Són els dorsals retirats en honor als darrers jugadors que els van dur a la samarreta: el 5 per Rafa Jofresa, el 7 per Josep Maria Margall i el 8 per Jordi Villacampa.


Jofresa (1983–1996 i 1999–2003) va dur la samarreta del primer equip del Joventut durant 17 temporades, formant part de l'equip que va guanyar l'Euroliga de 1994, el títol més destacat del setze que va aconseguir a la Penya. Tot i això, Rudy Fernàndez va dur també el número 5 un temps després. El petit dels Margall (1972–1990), conegut també com "el Matraco", va jugar 18 temporades al primer equip de la Penya aconseguint onze títols, entre els quals destaquen les dues copes Korać del club. Villacampa (1979–1997) va guanyar tants títols com temporades va jugar al primer equip: 18, entre els que destaquen l'Eurolliga i dues Korać.



Entrenadors





  • CatalunyaXavier Estruch (1939-1941 i 1944-1946)


  • Catalunya Luis Antoja (1941-1943)


  • Catalunya Gironès (1943-1944)


  • Catalunya Vicenç Lleal (1946-1947)


  • Catalunya Josep Tomàs (1947)


  • CatalunyaJosep Vila (1947-1950)


  • Catalunya Josep Maria Costa (1950-1951)


  • Catalunya Josep Grau Mas (1951-1953 i 1959-1961)


  • CatalunyaJoaquim Broto (1953-1955, 1956-1958 i 1961)


  • Catalunya J. Jiménez (1955-1956)


  • Catalunya Rafael Murgadas (1958-1959)


  • CatalunyaJoan Canals (1961)


  • Catalunya Antonio Molina (1961-1963 i 1964)


  • CatalunyaAlbert Gasulla (1963-1964)


  • CatalunyaEduard Kucharski (1964-1969 i 1975-1976)


  • CatalunyaJosep Lluís Cortés (1969-1972, 1973-1975 i 1979-1980)


  • Estats UnitsClinton Morris (1972-1973)


  • CatalunyaJosep Maria Meléndez (1976-1977)


  • CatalunyaAntoni Serra (1977-1979)


  • CatalunyaManel Comas (1980-1982 i 2000-2003)


  • CatalunyaJoaquim Costa (1982 i 1995)


  • Estats UnitsJack Schrader (1982-1983)


  • EspanyaAíto García Reneses (1983-1985 i 2003-2008)


  • CatalunyaMiquel Nolis (1985-1986 i 1995)


  • CatalunyaAlfred Julbe (1986-1987 i 1996-2000)


  • Estats UnitsHerb Brown (1989-1990)


  • EspanyaLolo Sainz (1990-1993)


  • SèrbiaZeljko Obradovic (1993-1994)


  • CatalunyaPedro Martínez (1994-1995)


  • SèrbiaZoran Slavnic (1995-1996)


  • CatalunyaJosep Maria Izquierdo (2000-2001)


  • EspanyaSito Alonso (2008-2009)


  • EspanyaPepu Hernández (2009-2011)


  • CatalunyaSalva Maldonado[28] (2011-2016)


  • EspanyaDiego Ocampo (2016-2018)


  • CatalunyaCarles Duran (2018-actualitat)




Referències





  1. «Patrocinadors CJB». [Consulta: 12 juliol 2017].


  2. «La Penya i el Prat reprenen la seva vinculació». Diari Ara, 27-06-2018 [Consulta: 29 juny 2018].


  3. Ballesteros, Xavi «Moltes carpetes obertes». L'esportiu, 18-07-2018 [Consulta: 19 juliol 2018].


  4. 4,04,14,2 «Divina Pastora Seguros, patrocinador del Joventut» (en castellà). acb.com.


  5. Conde Esteve, Justo; Ramos Pérez, José Ramón. Joventut Badalona. La quinta essència del bàsquet, 1992, p. 17-18 [Consulta: 7 novembre 2018]. 


  6. Costa, Josep Maria. Desperta, Ferres! Cinquanta anys del Club Joventut Badalona. CJB, 1980, p. 23. 


  7. Puyalto Cebolla, Lluís. EL BÀSQUET A CATALUNYA. Un lent despertar (1939 a 1955). Barcelona: Fundació del Bàsquet Català, 2006, p. 41, 114 [Consulta: 25 maig 2018]. 


  8. «Club Joventut Badalona». Enciclopèdia de l'esport català. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.


  9. Conde Esteve, Justo; Ramos Pérez, José Ramón. Joventut Badalona. La quinta essència del bàsquet, 1992, p. 20 [Consulta: 7 novembre 2018]. 


  10. Costa, Josep Maria. Desperta, Ferres! Cinquanta anys del Club Joventut Badalona. CJB, 1980, p. 155-156 [Consulta: 18 juny 2018]. 


  11. Soler, Toni. La Penya en 75 paraules. 1a. ed.. Barcelona: Viena, 2006. ISBN 84-8330-379-5. 


  12. El deute força el Joventut a sol·licitar concurs de creditors, El Periódico de Catalunya


  13. El Joventut de Badalona anuncia que surt oficialment del concurs de creditors, 324.cat


  14. «Juanan Morales, nuevo presidente del Joventut de Badalona» (en castellà). acb.com.


  15. «Presentat un nou model de relació i aliança entre l’Ajuntament i el Club Joventut Badalona per als propers anys». Ajuntament de Badalona, 04-12-2017 [Consulta: 9 desembre 2017].


  16. Álvarez, Robert «El Joventut afronta su disolución a causa de problemas económicos». El País, 12-02-2018 [Consulta: 12 febrer 2018].


  17. «La familia Grifols se hará con el control del Joventut de Badalona por 3,7 millones de euros» (en castellà). Palco 23, 06-08-2018 [Consulta: 6 agost 2018].


  18. «El grup inversor de Grífols ja té el control del Joventut». L'esportiu de Catalunya, 15-09-2018 [Consulta: 15 setembre 2018].


  19. Soler, Toni. La Penya en 75 paraules. 1a. ed.. Barcelona: Viena, 2006. ISBN 84-8330-379-5. 


  20. Les pistes del Club Joventut Badalona


  21. Albert Miralles vuelve a Badalona para firmar por el FIATC Joventut(castellà)


  22. Article sobre el draft del 2013 a acb.com(castellà)


  23. Soler, Toni. La Penya en 75 paraules. 1a. ed.. Barcelona: Viena, 2006. ISBN 84-8330-379-5. 


  24. Relació de temporades (penya.cat)


  25. Relació de temporades ACB


  26. Conde Esteve, Justo; Ramos Pérez, José Ramón. Joventut Badalona. La quinta esencia del basket, 1992, p. 17-18 [Consulta: 28 maig 2018]. 


  27. Conde Esteve, Justo; Ramos Pérez, José Ramón. Joventut Badalona. La quinta esencia del basket, 1992 [Consulta: 28 maig 2018]. 


  28. «José Ángel Samaniego será ayudante de Salva Maldonado en el FIATC Joventut» (en castellà). acb.com, 17-08-2010. [Consulta: 8 setembre 2012].




Bibliografia



  • Soler, Toni. La Penya en 75 paraules. Barcelona: Viena, 2006. ISBN 84-8330-379-5. 


Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Club Joventut Badalona Modifica l'enllaç a Wikidata

  • Club Joventut Badalona - Lloc web oficial












Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita