Garsa




























































Infotaula d'ésser viugarsa
Pica pica

Sroka Pica Pica II.jpg
Garsa

Enregistrament





Reclam






Estat de conservació


Status iucn3.1 LC-ca.svg

Risc mínim
UICN
103727048
Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Animalia
Fílum Chordata
Classe Aves
Ordre Passeriformes
Família Corvidae
Gènere Pica
Espècie
Pica pica
Linneu, 1758


Distribució


Pica pica map.png
Distribució geogràfica de les diferents subespècies de garsa (Pica pica)

Modifica les dades a Wikidata

La garsa[1] o blanca[2] (Pica pica) és un dels ocells més coneguts a Catalunya, sobretot a les zones de conreu i als parcs de les ciutats. Se l'identifica fàcilment pel color, blanc al ventre i a les ales, i negre a la resta del cos, amb irisacions de to blau, verd o morat a les vores de les ales i a la cua. Fa uns 46 centímetres de llargada. Habita tot Europa, excepte a Islàndia, Còrsega, Sardenya i les Balears, a la zona temperada de l'Àsia, a l'Àfrica septentrional i a l'oest de l'Amèrica del Nord. Existeixen nombroses subespècies.




Garsa


Pertany a l'ordre dels passeriformes,[3] que es caracteritza per tenir unes dimensions petites o mitjanes i per construir nius més o menys complexos, a terra o elevats. Dins d'aquest ordre, s'agrupen en la família dels còrvids. Un bec robust i negre, amb la punta lleugerament corbada n'és la característica distintiva.


És un ocell molt sociable i gregari a l'hivern. A l'estiu i a la primavera es desplaça en parella, mentre que a la tardor i a l'hivern s'aplega en estols més grans. És omnívor; s'alimenta d'insectes, cargols, llimacs, sargantanes, ous i pollets d'altres ocells, carn morta, cireres, nous, raïm, fruita en general, patates i pastanagues.


Les garses s'aparellen per tota la vida, i la parella roman junta també fora de la temporada de cria.[4][5] Cada any, a principi de primavera, construeixen un niu nou, de forma esfèrica amb una o dues entrades laterals,[4] situat habitualment a la capçada d'un arbre però de vegades també entre matolls.[5] La femella pon de sis a vuit ous i els incuba durant disset o divuit dies,[5][4] i els pollets, que neixen nus, es queden al niu de 22 a 27 dies.[5] La cria de la garsa és parasitada pel cucut reial, que pon els ous en nius de garsa perquè les garses els incubin i li criïn els polls.[4]


Altres espècies d'ocells també s'anomenen garsa: la garsa blava, la garsa de mar i la garsa groguera, entre altres.



Cultura popular


En català, hi ha una dita popular «donar garsa per perdiu» o bé «donar garsa per colom», que s'utilitza quan es vol enganyar a algú tot donant-li quelcom que sigui de qualitat inferior a allò que espera.


En general, en català s'associa garsa amb un lladre o una persona que procura adquirir massa coses en perjudici d'altres. Les garses és una obra de teatre modernista i sociològic català d'Ignasi Iglésias que fou molt popular el segle passat.



Referències




  1. «garsa». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.


  2. «blanca». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.


  3. Tree of Life


  4. 4,04,14,24,3 Rodríguez de la Fuente, F.. Enciclopedia Salvat de la Fauna. 4. Pamplona: Salvat, 1970, p. 268-272. 


  5. 5,05,15,25,3 SAUER, F. Aves terrestres Barcelona, 1984. Ed. Blume (Original alemany Landvögel Munich, 1982) (castellà)



Enllaços externs
























Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita