Xeremiers de sa Calatrava






































Infotaula d'organitzacióXeremiers de sa Calatrava
Dades bàsiques
Tipus entitat
grup de música
Història
Fundació
1975
Fundadors
Pep Toni Rubio
Activitat


Organització i govern

Seu central 

  • Espanya



Modifica les dades a Wikidata

Pep Toni Rubio i Pep Rotger formen la colla Xeremiers de sa Calatrava. Sonen com a colla des de 1975. Durant tot aquest temps, són incomptables les actuacions que han fet plegats. Fan ballar la gent alegre de les trobades de ball de bot i també ajudem a mantenir vius i sonar antics balls rituals. Totes les places per petit que sia el poble, així com els Cossiers i Cavallets de Pollença i els Cossiers de Montuïri i Alaró, ballen des de fa anys mentre ells sonen. La Colla es va conèixer a l'Escola de Música i Danses de Mallorca i formà part del grup Aliorna (1978-1984). Fou part del grup Música Nostra (1981-1985), del qual en Pep Toni encara forma part, del grup Calitja (1982-1984). Restaurà la formació del Tamborers de la Sala (1980) i s'integrà en ella. Músic de Coanegra (1992-1993), en Pep Rotger, i Siurell Elèctric i Mesclat en Pep Toni. Actualment sonen a Ximbomba Atòmica. Els Xeremiers de sa Calatrava han representat Mallorca a diversos festivals de música tradicional arreu d'Europa. Els darrers anys, la colla forma part d'una dansa del seguici popular de Tarragona a les festes de Santa Tecla.


Col·labora habitualment amb la colla dels cossiers d'Alaró des de la seva recuperació. Han participat en la Universíada a Mallorca 1999, juntament amb la Orquesta Simfònica de les Balears.


Han col·laborat a diversos enregistraments: Ball de bot, Ball a sa plaça, Va de jota, Vetlades d'antany, Lluc i el poble, De dia i de nit, tot això amb Mùsica Nostra. Treball sobre els cossiers de Montuïri. Enregistraren el disc de La Balanguera, editat pel Consell de Mallorca, etc. Han participat de manera activa al muntatge dels Ministrils del Consell de Mallorca.



Vegeu també


  • Andreu Comas Morro



Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita