Ós rentador





































































Infotaula d'ésser viuÓs rentador
Procyon lotor

Procyon lotor (raccoon).jpg
Procyon lotor

Dades
Període de gestació
66 dies
Període


Plistocè – recent[1]

Estat de conservació


Status iucn3.1 LC-ca.svg

Risc mínim
UICN
41686
Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Animalia
Fílum Chordata
Classe Mammalia
Ordre Carnivora
Família Procyonidae
Gènere Procyon
Espècie
Procyon lotor
(Linnaeus, 1758)


Nomenclatura
Sinònim taxonòmic

  • Ursus lotor (Linnaeus, 1758)

Distribució


Cypron-Range Procyon lotor.svg
Mapa de distribució

Modifica les dades a Wikidata

L'ós rentador (Procyon lotor) és un mamífer de grandària mitjana autòcton del centre i nord d'Amèrica. Inicialment, Carl von Linné l'anomenà Ursus lotor, és a dir, ós rentador. El seu hàbitat natural són els boscos caducifolis i mixtos, encara que per la seva capacitat d'adaptació es pot trobar en hàbitats tan diversos com ara terrenys muntanyosos, salines o fins i tot àrees urbanes, on sovint es considera una molèstia.



Comportament


És omnívor i oportunista. El seu nom deriva del seu costum de caçar a les ribes dels rius i al seu hàbit, més o menys real, de submergir els aliments a l'aigua abans de menjar-los; si més no fa l'efecte que s'hi renti. Malgrat ser una espècie d'hàbits nocturns, l'ós rentador sovint aprofita la més gran disponibilitat de menjar a les hores diürnes per alimentar-se.



Animal invasor a Europa


A Europa, es considera una de les 100 espècies invasores més problemàtiques.[2] A Catalunya, encara és rar però se l'ha observat el 2013 ja dues vegades.[3] En tenir compte amb la facilitat amb la qual colonitza hàbitats nous i com a omnívor adapta la seva alimentació, prolifera fins i tot en zones molt urbanitzades. Segons la convenció de Berna (1979) s'ha de controlar l'espècie, que és un perill per a la biodiversitat, amenaça entre d'altres per a la tortuga d'estany i amfibis, així com l'avifauna, no directament, però menjant-ne els ous.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ós rentador Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. Entrada «Procyon lotor» de la Paleobiology Database (en anglès).


  2. «100 of The Worst» (en anglès). Daisie, 2012.


  3. Andreu, Jara; Pino, Joan. «Annex 1: Llista d'espècies invasores de Catalunya». A: Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) (ed.). El projecte EXOCAT - Informe 2013 (pdf). Barcelona: Generalitat de Catalunya, 2013, p. 17. 












Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita