Quietisme




El quietisme és el nom donat (especialment en la teologia de l'Església Catòlica Romana) a un conjunt de creences cristianes que van créixer popularment a França, Itàlia i Espanya durant els darrers anys 1670 i 1680, particularment associat amb els escrits de Miguel de Molinos (i posteriorment de François Malaval i de Madame Guyon), i que van ser condemnates com a heretgia pel papa Innocenci XI en la butlla Coelestis Pastor de 1687. L'heretgia "quietista" es va considerar que consistia a elevar erròniament la "contemplació" sobre la "meditació", la quietud intel•lectual sobre la pregària vocal i la passivitat interior sobre l'acció piadosa en un relat de l'oració mística, el creixement espiritual i la unió amb Déu (un en la qual, la acusació corria, existia la possibilitat d'aconseguir un estat sense pecat i una unió amb la Divinitat).


Des del final del segle XVII, "el Quietisme" ha funcionat (especialment dins de la teologia del catolicisme romà, encara que fins a un cert grau de la teologia protestant), com la taquigrafia dels comptes que es percep que es fan malament dels mateixos errors teològics i, per tant, són herètics. Com a tal, el terme s'ha aplicat a creences molt allunyades del seu context original. El terme quietisme no va ser utilitzat fins al segle XVII, així que alguns escriptors han anomenat l'expressió d'aquests errors abans d'aquesta època com "pre-quietisme".[1]



Referències





  1. Ramos-Palermo, Melisa Jeanette. Radiating Austerity: Disproving Quietism in Francisco de Zurbaran's Penitential Images of Saint Francis of Assisi. ProQuest, 2009, p. 13.  (thesis)









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita