Estel del Nord











































































Infotaula d'estrellaEstel del Nord

Polaris alpha ursae minoris.jpg
L'Estel del Nord vist pel Telescopi Espacial Hubble.

Dades d'observació
Constel·lació
Óssa Menor

Magnitud aparent (V)

1,97
Variabilitat
cefeida
Moviment propi
14 km/s
Característiques astromètriques
Distància a la Terra
432 anys llum
Magnitud absoluta
-3,64
Paral·laxi
7,56 mas
Part de
Óssa Menor
Característiques físiques
Tipus espectral
F7 Ib-II SB
Lluminositat
2.200 lluminositats solars
Radi
30 radi solar
Massa
6 masses solars
Velocitat de rotació
14 km/s
Més informació
id. SIMBAD
* alf UMi
Codi de catàleg

Modifica les dades a Wikidata

L'estel del Nord, estel Polar o Polaris és l'estrella alfa de l'Óssa Menor, el més brillant del pol nord celeste.


Pel fet que està en la prolongació de l'eix de rotació de la terra, "sobre" el pol nord terrestre, Polaris sembla quieta des de la Terra, i tots els estels del cel septentrional semblen girar al seu voltant. Així, és un punt fix ideal per a l'orientació (visual, marítima). L'antiguitat de l'ús d'aquest estel queda demostrada pel fet que es troba representat a les taules assíries més antigues. Actualment, Polaris està a una distància aproximada d'1 grau del pol de rotació terrestre i, per tant, gira en un petit cercle d'aproximadament 2° de diàmetre. Només dues vegades cada 24 hores, Polaris defineix exactament el Nord, azimut; la resta del temps, senyala només aproximadament el nord, i cal corregir la variació amb taules de correcció.




Contingut






  • 1 Nom


  • 2 Estel polar


  • 3 Característiques físiques


  • 4 Vegeu també


  • 5 Referències





Nom


El nom de Polaris prové del llatí Stella Polaris, literalment 'estel polar'. Donada la seva proximitat al pol nord, l'estel ha rebut gran atenció des de l'antiguitat, els navegants grecs la van anomenar Kynosoura o Cynosura (que significa 'la cua del gos'). En altres llocs rep noms diversos:




  • Mismar ('agulla' o 'clau') a Damasc.


  • Graja Dhara ('suport dels planetes') a l'Índia, on representa Dhruvà ('fix'), un nen rei devot del déu Vishnú, que el va convertir en estel.[1]



Estel polar


Encara que Shakespeare va escriure "Sóc constant com l'estel del Nord", a causa de la precessió dels equinoccis (pel moviment de nutació de la Terra), les estrelles no romanen realment fixes en la volta celeste. Per això, Polaris no serà sempre l'estel més proper al pol nord, com tampoc ho va ser en el passat. Polaris continua acostant-se al nostre pol nord celeste, per després allunyar-se'n gradualment, i al qual tornarà dins d'un cicle complet de precessió, al cap de 25.780 anys. Altres estrelles, entre les quals s'inclouen Thuban (α Draconis) i Vega (α Lyrae), van ser l'estel polar en el passat i ho tornaran a ser en el futur.


És senzill trobar Polaris seguint la traça de Merak a Dubhe (β i α de l'Óssa Major, els dos estels que formen el final de la "cassola", en direcció cap a dalt i a fora. També es pot trobar a partir del punt central de la W de Cassiopea.


No hi ha un "estel del sud". L'estel, més proper al pol sud celeste és la tenue Sigma Octantis, anomenada per aquest motiu Polaris Australis. No obstant això, en ser un estel de cinquena magnitud, amb prou feines visible a ull nu, en la pràctica s'utilitza la constel·lació de la Creu del Sud per localitzar el pol sud celeste.



Característiques físiques


Polaris és una supergegant groga de tipus espectral F7Ib-II,[2] situada a 431 anys llum (132 pàrsecs) de la Terra, segons les mesures fetes pel satèl·lit Hiparc. Amb una lluminositat 2.440 vegades major que la solar, el seu radi és 45 vegades major que el radi solar.


És una variable polsant cefeida, precisament la més propera a nosaltres, amb pulsacions que fan que la seva lluentor fluctuï entre una magnitud +1,86 i +2,13 en un període de 3,9696 dies;[3] en l'actualitat (2010), les seves pulsacions s'han detingut o són tan reduïdes que no es poden detectar.


Polaris forma un sistema estel·lar triple amb dues estrelles acompanyants. La més brillant d'aquestes, Polaris B, és d'octava magnitud i està situada a 18 segons d'arc, és un estel de la seqüència principal de tipus F3V, que es troba a 2.400 UA de l'estel principal Polaris A. Més proper a aquesta última, hi ha l'altra acompanyant, Polaris C, inicialment descoberta per espectroscòpia i posteriorment resolta mitjançant el telescopi espacial Hubble. És una nana groga de tipus F7V, que es mou en una òrbita excèntrica a una distància mitjana de 17 UA respecte a Polaris A i el període orbital n'és de 29, 6 anys.[4]



Vegeu també




  • Estel polar.


  • Llista d'estrelles més brillants.



Referències





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Estel del Nord Modifica l'enllaç a Wikidata




  1. (The Fixed Stars)


  2. Polaris (Alcyone)


  3. V *% 20alf% 20UMi Polaris (General Catalogue of Variable Stars)


  4. Kaler/Sow/polaris.html Polaris (Stars, Jim Kaler)























Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita