Mesozoic



















MESOZOIC



Era

Període

Fanerozoic

Mesozoic

Cretaci
(~145,0 Ma)

Juràssic
(201,3 ± 0,2 Ma)

Triàsic
(251,902 ± 0,024 Ma)

El Mesozoic és una de les tres eres que conformen l'eó Fanerozoic. La divisió del temps en eres fou concebuda per Giovanni Arduino al segle XVIII, encara que el seu nom original per al Mesozoic era «Secundari».


El Mesozoic inclou tres períodes geològics: del més antic al més recent, són el Triàsic, el Juràssic i el Cretaci. S'estén des de fa 251,902 ± 0,024 milions d'anys fins fa 66,0 milions d'anys. El Mesozoic segueix el Paleozoic i precedeix el Cenozoic. El seu límit inferior està delimitat per l'extinció permiana, mentre que el superior és marcat per l'extinció del Cretaci-Paleogen.


El Mesozoic inclou el període durant el qual els ecosistemes terrestres eren dominats per grans rèptils, cosa que ha donat peu al nom popular d'«edat dels dinosaures». L'era també veié l'evolució dels primers ocells i mamífers, així com de les primeres plantes amb flors, les angiospermes. Al final del Mesozoic ja havien aparegut tots els plans corporals importants de la vida moderna, tot i que en alguns casos (particularment els mamífers) les formes existents al final del Cretaci eren relativament primitives.


Geològicament, el Mesozoic començà amb gairebé tota la superfície terrestre de la Terra agrupada en el supercontinent de Pangea. Tanmateix, durant aquest període Pangea es dividí en dos continents: Lauràsia al nord i Gondwana al sud. Lauràsia es fragmentà posteriorment en Nord-amèrica i Euràsia, mentre que Gondwana se separà progressivament per formar Sud-amèrica, Àfrica, Austràlia i l'Antàrtida.





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Mesozoic Modifica l'enllaç a Wikidata








Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita