Arrebossat (construcció)




L'arrebossada o rebossada (castellanismes), (a)lluïda, enlluïda, eixalbada, lliscada, allisada, referida, adreçada o el reparament és el revestiment exterior de parets i murs fet a base d'argamassa que s'aplica, en una o més capes, a un parament irregular o que s'hagi esquerdejat prèviament. És un tipus d'acabat continu amb la finalitat de millorar l'aspecte i la impermeabilitat de les superfície.[1] Tradicionalment es fa amb argamassa de calç, modernament s'hi afegeix també ciment portland el que dóna més duresa a l'acabat. L'alluïda tradicional amb calç té més flexibilitat s'enveilleix millor per tal com no s'esquerdar-se tan fàcilment quan amb el temps es creen tensions o moviments en la paret.[2] L'adhesió del morter de calç augmenta amb l'edat,[3] és durador i sense additius tòxics. Una referida de calç és higroscòpica i no crea bosses d'humitat, el biòtop ideal per a fongs i floridures al·lergogens com sí que ho fan les pintures de plàstica impermeables. També té una capacitat ignífuga.


Sovint l'adreçada s'emblanquina amb pasta de calç blanc, de vegades enriquida amb pigments minerals per raons estètiques.[4] També segons l'estètica desitjada existeixen tècniques per a realitzar enlluïdes més o menys llises, ratllades, picades, esgrafiats, amb motius geomètriques, textures irregulars.[5]


Vegeu també: Emblanquinat, Estucat, Enguixat, Tadelakt, i Morter de calç


Referències





  1. «arrebossar». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.


  2. Berasategui & Gibert, 1997, p. 41.


  3. Casals Casanova, Miquel; Roca Ramon, Xavier. Construcció industrial introducció i conceptes bàsics. Edicions UPC, 2003, p. 213. ISBN 9788498800555. 


  4. Terrasa, Montse «La calç torna a les cases». Ara Balears, 09-05-2016.


  5. «Revestiments de pasta». Universitat Politècnica Catalunya. [Consulta: 23 juny 2017].




Bibliografia




  • Berasategui Berasategui, Delfina; Gibert Armengol, Vicenç. Arrebossats i estucats: teoria i pràctica. Edicions UPC, 1997, p. 41. ISBN 978-84-8301-224-6. 

  • «Revocos» (en castellà). Construmàtica.









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita