Església Ortodoxa Russa

























































Infotaula d'organitzacióEsglésia Ortodoxa Russa

St Basils Cathedral-500px.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat
Església Ortodoxa, església nacional i patriarcat
Religió
cristianisme ortodox
Idioma oficial
eslau eclesiàstic
Història
Fundació
15 desembre 1448
Fundadors
Andreu apòstol, Foci, Patriarch Nicholas II of Constantinople Tradueix i Vladímir I de Kíev
Membre de
Consell Mundial d'Esglésies
Organització i govern

Seu central Vista-down.png


  • Monestir de Danilov

  • 55° 42′ 40″ N, 37° 37′ 45″ E / 55.7111°N,37.6292°E / 55.7111; 37.6292


Format per
Chinese Orthodox Church Tradueix
Latvian Orthodox Church Tradueix
Moldovan Orthodox Church Tradueix
Església Ortodoxa Russa a l'Exili
Església Ortodoxa Ucraïnesa - Patriarcat de Moscou
Estonian Orthodox Church of Moscow Patriarchate Tradueix
Orthodox Church in Japan Tradueix
Diocese of Berlin and Germany (Russian Orthodox Church) Tradueix
Q4097461 Tradueix
Hungarian Orfóthodox Diocese Tradueix
Q599692 Tradueix
Q4130824 Tradueix
Q3592956 Tradueix
Russian Orthodox Diocese of Sourozh Tradueix
Q4068802 Tradueix
Belarusian Orthodox Church Tradueix
Esdeveniments
Reforma de Nikon i Moscow–Constantinople schism Tradueix



Web
Lloc web oficial






Modifica les dades a Wikidata

L'Església ortodoxa russa (en rus: Русская Православная церковь Rússkaia Pravoslàvnaia tsérkov) és una de les esglésies autocèfales integrades en la comunió ortodoxa, sota la jurisdicció del patriarcat de Moscou.




Contingut






  • 1 Història


    • 1.1 Orígens


    • 1.2 Sant Sergi i la reforma monàstica


    • 1.3 Autocefàlia


    • 1.4 Reforma de Nikon i cisma intern




  • 2 Vegeu també


  • 3 Referències


  • 4 Fonts


  • 5 Enllaços externs





Història



Orígens


L'any 988, el príncep Vladímir I de Kíev adoptà oficialment el cristianisme de l'Imperi bizantí com la religió estatal de Russia, el primer imperi eslau oriental. És per això que aquesta data ha estat considerada l'aniversari oficial de la fundació de l'Església ortodoxa russa, i el motiu pel qual localitza la seva successió apostòlica a través del patriarcat de Constantinoble. Tot i així, també es considera fundador de l'Església l'apòstol Andreu, perquè va predir 400 anys abans, a la ubicació de l'actual Kíev, la fundació d'una important ciutat cristiana, durant els seus viatges a les colònies gregues i a les terres dels escites.



Sant Sergi i la reforma monàstica


Arran de les tribulacions per la invasió dels mongols, l'Església russa va ser fonamental en la supervivència i la vida de l'estat rus. Tot i els assassinats per motius polítics de Miquel de Txernígov i Miquel de Tver, els mongols eren generalment tolerants i, fins i tot, concediren a l'Església exempció tributària. Figures com Sergi de Ràdonej i el metropolità Alexis ajudaren el país a suportar els anys d'opressió dels tàtars.


La reforma monàstica de sant Sergi, que va culminar en la fundació del monestir de la Santíssima Trinitat i Sant Sergi, prop de Moscou, va ser un dels esdeveniments decisius de la història de la Rússia medieval. El monestir va esdevenir l'escenari d'un esclat artístic sense precedents, amb un sentit transcendent i espiritual, com l'obra d'Andrei Rublev, entre d'altres. Els seguidors de Sergi fundaren quatre-cents monestirs, ampliant així l'abast geogràfic de la seva influència i autoritat.


El ressorgiment espiritual de finals del segle XIV, associat amb el nom de sant Sergi, el missioner Esteve de Perm i l'escriptor Epifani el Savi, van contribuir a la consolidació de la nació russa. L'historiador Lev Gumiliov ha observat per exemplifica-ho, que havent rebut la benedicció de sant Sergi, els suzdalians, vladimirians, rostovians i pskovians van anar a la Batalla Kulikov com a representants dels seus principats, però després de la victòria van tornar com a russos, tot i que vivien en ciutats diferents".[1]



Autocefàlia


Al concili de Florència (1439), els catòlics romans i ortodoxos orientals líders de l'Església van acordar els termes de la reunificació de les dues branques de la cristiandat. El rus Basili II, príncep de Moscou, però, va rebutjar les concessions a l'Església catòlica i va prohibir la proclamació dels actes del consell, a Rússia, el 1452, després d'una breu reunió d'Est-Oest. Metropolitana Isidor va ser en el mateix any expulsat de la seva posició com un apòstata.


Després de rebutjar l'intent d'unió amb el catolicisme romà d'Isididor de Kíev, el 1439 al concili de Florència, es produí un trencament amb Constantinoble, que culminà el 1448 amb la proclamació de Jonàs de Razan com a metropolità de Kíev i de tota Rússia. L'autocefàlia russa, que de vegades s'ha descrit com la tercera Roma, no va ser confirmada com a patriarcal per Constantinoble fins al 1589, quan Jeremies II formalitzà el metropolità Job com a primer patriarca de Moscou i de tota Rússia.



Reforma de Nikon i cisma intern


Amb l'arribada del patriarca Nikon, el 1654, va ser convocat un Sobor (1965), amb la finalitat de restablir la coherència entre les pràctiques litúrgiques de l'Església grega i russa. L'aprovació de les reformes va anar acompanyada d'una major subordinació de l'Església a l'estat. Un considerable sector de l'Església rebutjà les reformes, en un moviment conegut com a Raskol (del rus: раскол, 'cisma'), escissió que originà l'Església dels Vells Creients.



Vegeu també




  • Diòcesi de Tiraspol-Dubăsari.


  • Monestir d'Optina.



Referències





  1. (rus) Российские Вести - Федеральный Еженедельникweb, Rosvesty.ru (accés 25-11-09)




Fonts



  • Entrada Església Russa, L'Enciclopèdia, 2009, Gran Enciclopèdia Catalana.

  • Masoliver, Alexandre. Història del monaquisme cristià: El monaquisme oriental, L'Abadia de Montserrat, 1981, ISBN 84-7202-398-2, 9788472023987.



Enllaços externs





A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Església Ortodoxa Russa Modifica l'enllaç a Wikidata


  • (rus)(anglès) Web oficial.









Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita