Pinnípede










































Infotaula d'ésser viuPinnípede
Pinnipedia

Europäischer Seehund.jpg
Phoca vitulina




Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Animalia
Fílum Chordata
Classe Mammalia
Ordre Carnivora
Infraordre
Pinnipedia
Illiger, 1811


Famílies


  • Otariidae

  • Phocidae

  • Odobenidae


  • Enaliarctidae†


Modifica les dades a Wikidata

Els pinnípedes (Pinnipedia) són una superfamília de mamífers carnívors del subordre caniformia; conjuntament amb els cetacis i els sirenis, són els únics mamífers adaptats a la vida aquàtica. Tenen el cos allargat, potes curtes, mans i peus palmejats en forma d'aleta. Acostumen a ser gregaris, s'alimenten de peixos, mol·luscs i crustacis. Estan presents en tots els mars. Es divideixen en tres famílies, els otàrids (óssos i lleons marins), els fócids (foques) i els odobènids (morsa).


El pinnípede més gran és l'elefant marí meridional, de la família dels fòcids, que pot arribar a fer 7 metres de llarg



Descripció


L'oïda externa no existeix o és molt menuda (otàrids). Els ulls estan adaptats a la visió sota l'aigua. El pelatge és poc dens. Presenten una capa de greix sota la pell, que té funcions d'aïllament tèrmic, de reserva energètica i per a flotar.


Les dents acostumen a ser petites excepte en la morsa, que les utilitza més per a cavar que com a defensa. L'aparell respiratori està adaptat a immersions perllongades.


A diferència dels cetacis, són animals amfibis encara que són poc destres a terra. Només poden parir a terra. Del part n'acostuma a néixer una sola cria cuidada per la mare durant quatre o cinc mesos i després se la deixa sola.



Famílies




  • Otariidae. Amb pavelló auditiu; extremitats posteriors dirigides cap endavant, funcionals en el desplaçament per terra.


  • Phocidae. Sense pavelló auditiu; extremitats posteriors dirigides cap enrere i no funcionals en el desplaçament per terra.


  • Odobenidae. Sense pavelló auditiu; extremitats posteriors dirigides cap endavant, funcionals en el desplaçament per terra; pell rugosa; amb ullals llargs.


  • Enaliarctidae†. L'espècie fòssil Enaliarctos hi pertany.



Enllaços externs

























Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita