Escanyapolls
















































Infotaula d'ésser viuEscanyapolls
Lucanus cervus

Escanyapolls.JPG
Mascle d'escanyapolls, a Astúries.




Taxonomia

Super-regne Eukaryota
Regne Animalia
Fílum Arthropoda
Classe Insecta
Ordre Coleoptera
Família Lucanidae
Gènere Lucanus
Espècie
Lucanus cervus
Linnaeus, 1758


Modifica les dades a Wikidata




Lucanus cervus


L'escanyapolls o cervo volant (o cérvol volant[1]) (Lucanus cervus) és un coleòpter escarabeiforme de la família Lucanidae, un dels insectes més grans de Catalunya, on no es rar de trobar al boscos caducifolis.




Contingut






  • 1 Descripció


  • 2 Hàbitat


  • 3 Biologia


  • 4 Referències





Descripció





Lucanus cervus


És el coleòpter més gran d'Europa. Presenten un notable dimorfisme sexual: els mascles són més grans que les femelles i presenten mandíbules molt desenvolupades. Encara que tinguin unes mandíbules tan prominents són massa febles per fer cap mena de mal. La seva mida oscil·la entre els 3 i 9 cm els mascles i els 2,8 i 5,4 cm les femelles.



Hàbitat


Està associat a boscos caducifolis, no necessàriament de Quercus, com se sol creure.[2]



Biologia


Les larves s'alimenten de fusta en estat de descomposició i són bastant polífagues mentre que els adults ho fan de saba o fruita.[2] Els adults es poden veure entre juny i setembre i els mascles emergeixen abans que les femelles.[2]


Generalment els adults són actius durant el vespre i la nit, encara que també poden ser observats durant el dia. Els mascles es concentren entorns a fonts d'aliment i de les femelles, llocs on es produeixen lluites, de les que resulten guanyadors els mascles més grans.[2]



Referències





  1. cf. cervo, forma preferible a l'ultralocalisme cérvol


  2. 2,02,12,22,3 «Lucanus cervus» (en castellà). Bases ecológicas preliminares para la conservación de las especies de interés comunitario en España: invertebrados. Marcos Méndez Iglesias. 2012. [Consulta: 31 agost 2015].

























Popular posts from this blog

Hivernacle

Fluorita

Hulsita